Series Completion MCQs set 3 for FIA Lower Division Clerk (BS-11) math iq — 20 solved questions.
Q1. Complete the series: 8, 27, 64, 125, ?
Answer: 216
Explanation: The series consists of cubes of natural numbers: 2³ = 8, 3³ = 27, 4³ = 64, 5³ = 125, 6³ = 216.
Q2. Complete the series: 1, 4, 7, 10, ?
Answer: 13
Explanation: The pattern is obtained by adding 3 to the previous term. NET aptitude items reward fast recognition of the underlying pattern.
Q3. Complete the series: 3, 6, 11, 18, ?
Answer: 27
Explanation: The pattern is obtained by adding 3, 5, 7, 9, ... to the previous term, so the next difference is 11, making the next term 3 + 3 = 6, 6 + 5 = 11, 11 + 7 = 18, 18 + 9 = 27.
Q4. Complete the series: 3, 8, 15, 24, ?
Answer: 35
Explanation: The pattern is obtained by adding 5, 7, 9, 11, ... to the previous term, so 3 + 5 = 8, 8 + 7 = 15, 15 + 9 = 24, 24 + 11 = 35.
Q5. Complete the series: 6, 11, 21, 36, 56, ?
Answer: 81
Explanation: The pattern is obtained by adding 5, 10, 15, 20, 25, ... to the previous term, so 6 + 5 = 11, 11 + 10 = 21, 21 + 15 = 36, 36 + 20 = 56, 56 + 25 = 81.
Q6. Complete the series: 2, 7, 14, 23, ?
Answer: 34
Explanation: The pattern is obtained by adding 5, 7, 9, 11, ... to the previous term, so 2 + 5 = 7, 7 + 7 = 14, 14 + 9 = 23, 23 + 11 = 34.
Q7. Complete the series: 3, 4, 6, 9, ?
Answer: 13
Explanation: The pattern is obtained by adding 1, 2, 3, 4, ... to the previous term, so 3 + 1 = 4, 4 + 2 = 6, 6 + 3 = 9, 9 + 4 = 13.
Q8. Complete the series: 1, 3, 7, 15, ?
Answer: 31
Explanation: The series is formed by subtracting 1 from the next power of 2: 2^1 - 1 = 1, 2² - 1 = 3, 2³ - 1 = 7, 2⁴ - 1 = 15, 2^5 - 1 = 31.
Q9. Complete the series: 2, 9, 28, 65, ?
Answer: 126
Explanation: The series is formed by the formula n³ + 1: 1³ + 1 = 2, 2³ + 1 = 9, 3³ + 1 = 28, 4³ + 1 = 65, 5³ + 1 = 126.
Q10. Complete the series: 11, 13, 17, 19, ?
Answer: 23
Explanation: The series consists of prime numbers in ascending order, skipping some primes: 11, 13, 17, 19, 23.
Q11. 9, 16, 25, 36, 49, ?
Answer: 64
Explanation: The sequence consists of squares of consecutive integers starting from 3. NET aptitude items reward fast recognition of the underlying pattern.
Q12. Complete the series: 4, 7, 10, 13, ?
Answer: 16
Explanation: The pattern is obtained by adding 3 to the previous term, so the next term is 13 + 3 = 16.
Q13. Complete the series: 2, 10, 30, 68, ?
Answer: 130
Explanation: The pattern can be derived from the formula n³ + 1, where n = 1, 2, 3, 4, ... , so the next term is 5³ + 1 = 126 + 4 = 130.
Q14. Complete the series: 7, 14, 21, 28, ?
Answer: 35
Explanation: The pattern is obtained by adding 7 to the previous term, so the next term is 28 + 7 = 35.
Q15. Complete the series: 3, 5, 9, 17, ?
Answer: 33
Explanation: The pattern is formed by adding 2, 4, 8, 16, ... to the previous term, so the next difference should be 16, making the next term 17 + 16 = 33.
Q16. Complete the series: 4, 6, 10, 18, 34, ?
Answer: 66
Explanation: The pattern is formed by adding 2, 4, 8, 16, 32, ... to the previous term, so the next difference should be 32, making the next term 34 + 32 = 66.
Q17. Complete the series: 5, 11, 23, 47, ?
Answer: 95
Explanation: The pattern is formed by doubling the previous term and adding/subtracting 1, or simply 2^(n+1) + (-1)^(n+1) + 2, but more simply: 3 * 2^n - 1, where adjustments are made for initial terms.
Q18. Complete the series: 1, 4, 10, 22, ?
Answer: 46
Explanation: The pattern is obtained by doubling the previous term and adding/subtracting a certain number, or more directly: 2^n + 2^(n-1) - 2, but a simpler formula is: 3 * 2^(n-1) - 2.
Q19. Complete the series: 2, 4, 16, 256, ?
Answer: 65536
Explanation: The series is obtained by squaring the previous term, 2, 2², (2²)², ((2²)²)².
Q20. Complete the series: 5, 25, 125, 625, ?
Answer: 3125
Explanation: The series is obtained by multiplying the previous term by 5, a geometric progression.