Practise HEC USAT-GS (General Science) Everyday Science most important MCQs in sets of about 20 questions with instant answers and explanations. This page fo…
Loading sets…
Q1. Deficiency of Vitamin A leads to which condition?
Answer: Night blindness
Q2. Newton's first law of motion states that an object in motion will continue in motion unless acted upon by:
Answer: An external force
Q3. At higher altitudes, the boiling point of water is:
Answer: Lower than 100°C
Q4. In the food chain: Grass → Rabbit → Fox, the rabbit is classified as:
Answer: Primary consumer
Q5. Which of the following diseases usually spreads through milk?
Answer: Tuberculosis
Q6. Atmospheric pressure is measured by a ______.
Answer: barometer
Q7. Red blood cells are produced in the:
Answer: Bone marrow
Q8. The ozone layer restricts ______ from reaching the surface of the Earth.
Answer: Ultraviolet rays
Q9. Which one of the following would give the highest energy per gram?
Answer: Fats
Q10. The adult human brain weighs about ______.
Answer: 1200-1400 g
Q11. Objects in the glass through which things can be seen are called:
Answer: Transparent objects
Q12. Bagasse, a by-product of the sugar manufacturing industry, is used for the production of:
Answer: Paper
Q13. A rhinoscope (or nasoscope) is a thin, tube-like instrument used to examine the inside of the:
Answer: Nose
Q14. A skill or capacity that enables an organization to conceive of and implement its strategies is its:
Answer: Strength
Q15. In the process of galvanization, iron sheets are coated with:
Answer: Zinc
Q16. Which one of the following can be used to focus sunlight?
Answer: Convex lens
Q17. In the entire periodic table, which element is the most powerful reducing agent?
Answer: Lithium
Q18. Copper is used in the production of:
Answer: Electric wires
Q19. Milk has a pH of:
Answer: 6.5
Q20. Which vitamin is found in the body by exposure to ultraviolet radiation from sunlight?
Answer: Vitamin D
Most Important Everyday Science MCQs are critical must-know MCQs to prioritise before the exam. On Imtehan they are grouped into short sets so you can review one topic at a time before moving to timed mocks.
Imtehan organises HEC USAT-GS (General Science) Everyday Science questions into multiple sets. Start with the sample questions below, then open a set to practise interactively with scoring and explanations.
Yes - you can practise HEC USAT-GS (General Science) Everyday Science MCQs for free on Imtehan. Premium unlocks detailed analytics and unlimited mock attempts.