ISSB - Pak Army Officer Selection intelligence Number Series — Set 2

Number Series MCQs set 2 for ISSB - Pak Army Officer Selection intelligence — 20 solved questions.

ISSB - Pak Army Officer Selection intelligence Number Series — Set 2

  1. Question 1

    Q1. Next: 9, 18, 36, 72, ?

    • A) 108
    • B) 144
    • C) 120
    • D) 160

    Answer: 144

    Explanation: Each term doubles. 72 times 2 equals 144. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  2. Question 2

    Q2. Next: 11, 22, 33, 44, ?

    • A) 50
    • B) 55
    • C) 60
    • D) 66

    Answer: 55

    Explanation: The series increases by 11. 44 plus 11 equals 55. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  3. Question 3

    Q3. Next: 5, 6, 8, 11, 15, ?

    • A) 18
    • B) 20
    • C) 22
    • D) 24

    Answer: 20

    Explanation: Differences are 1, 2, 3, 4, so next is 5. 15 plus 5 equals 20.

  4. Question 4

    Q4. Next: 2, 4, 7, 11, 16, ?

    • A) 20
    • B) 22
    • C) 24
    • D) 26

    Answer: 22

    Explanation: Differences are 2, 3, 4, 5, so next is 6. 16 plus 6 equals 22.

  5. Question 5

    Q5. Next: 100, 95, 89, 82, ?

    • A) 74
    • B) 75
    • C) 76
    • D) 78

    Answer: 74

    Explanation: Differences are -5, -6, -7, so next is -8. 82 minus 8 equals 74.

  6. Question 6

    Q6. Next: 3, 5, 9, 17, ?

    • A) 29
    • B) 33
    • C) 31
    • D) 35

    Answer: 33

    Explanation: Pattern: times 2 minus 1. 17 times 2 minus 1 equals 33.

  7. Question 7

    Q7. Next: 1, 2, 6, 24, ?

    • A) 48
    • B) 120
    • C) 100
    • D) 96

    Answer: 120

    Explanation: Multiply by 2, 3, 4, 5. 24 times 5 equals 120. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  8. Question 8

    Q8. Next number: 2, 5, 11, 23, ?

    • A) 41
    • B) 45
    • C) 47
    • D) 49

    Answer: 47

    Explanation: Pattern doubles and adds 1 so 23 times 2 plus 1 is 47.

  9. Question 9

    Q9. Next number: 1, 3, 6, 10, 15, ?

    • A) 18
    • B) 20
    • C) 21
    • D) 25

    Answer: 21

    Explanation: Triangular numbers add 2,3,4,5,6 so next is 21. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  10. Question 10

    Q10. Next number: 4, 8, 16, 32, ?

    • A) 48
    • B) 56
    • C) 64
    • D) 72

    Answer: 64

    Explanation: Each term doubles so next is 64. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  11. Question 11

    Q11. Next number: 7, 14, 28, 56, ?

    • A) 84
    • B) 98
    • C) 112
    • D) 128

    Answer: 112

    Explanation: Each term doubles so next is 112. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  12. Question 12

    Q12. Next number: 100, 95, 90, 85, ?

    • A) 75
    • B) 80
    • C) 82
    • D) 84

    Answer: 80

    Explanation: Subtract 5 each step so next is 80. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  13. Question 13

    Q13. Next number: 3, 9, 27, 81, ?

    • A) 162
    • B) 216
    • C) 243
    • D) 324

    Answer: 243

    Explanation: Multiply by 3 each time so next is 243. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  14. Question 14

    Q14. Next number: 10, 20, 40, 80, ?

    • A) 100
    • B) 120
    • C) 160
    • D) 200

    Answer: 160

    Explanation: Each term doubles so next is 160. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  15. Question 15

    Q15. Next number: 3, 8, 15, 24, ?

    • A) 33
    • B) 35
    • C) 36
    • D) 40

    Answer: 35

    Explanation: Add 5,7,9,11 so next add 11 gives 35. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  16. Question 16

    Q16. Next number: 1, 4, 27, 256, ?

    • A) 625
    • B) 3125
    • C) 1024
    • D) 5000

    Answer: 3125

    Explanation: Powers 1^1,2^2,3^3,4^4 so next is 5^5 equals 3125. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  17. Question 17

    Q17. Next number: 6, 11, 21, 36, 56, ?

    • A) 76
    • B) 81
    • C) 86
    • D) 91

    Answer: 81

    Explanation: Second differences constant add 5,10,15,20,25 gives 81. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  18. Question 18

    Q18. Next number: 9, 18, 36, 72, ?

    • A) 108
    • B) 144
    • C) 162
    • D) 180

    Answer: 144

    Explanation: Each term doubles so next is 144. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  19. Question 19

    Q19. Next number: 5, 6, 8, 11, 15, ?

    • A) 18
    • B) 19
    • C) 20
    • D) 21

    Answer: 20

    Explanation: Add 1,2,3,4,5 so next is 20. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.

  20. Question 20

    Q20. Next number: 4, 9, 19, 39, ?

    • A) 59
    • B) 69
    • C) 79
    • D) 89

    Answer: 79

    Explanation: Pattern doubles and adds 1 so 39 times 2 plus 1 is 79.