Averages MCQs set 3 for ISSB - Pak Navy Officer Selection Mathematics — 20 solved questions.
Q1. Average of 3, 7, 11, 15, 19, 23?
Answer: 13
Explanation: Sum 78 divided by 6 equals 13. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q2. Sum of first 10 natural numbers?
Answer: 55
Explanation: Formula n(n+1)/2 gives 10 times 11 divided by 2 equals 55. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q3. Median of 3, 7, 9, 11, 15?
Answer: 9
Explanation: Middle value in sorted list of five numbers is 9. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q4. Average of squares of 2, 4, 6?
Answer: 56/3
Explanation: Squares 4,16,36 sum 56 divided by 3 equals 56/3. Apply the same method to similar ISSB quantitative items.
Q5. Average of 7, 14, 21, 28?
Answer: 17.5
Explanation: Sum is 70 divided by 4 gives average 17.5. Apply the same method to similar ISSB quantitative items.
Q6. Average of 10 numbers is 20. Sum?
Answer: 200
Explanation: Sum equals average times count so 20 times 10 is 200. Apply the same method to similar ISSB quantitative items.
Q7. Mean of 5, 10, 15, 20, 25, 30?
Answer: 15
Explanation: Sum 105 divided by 7 equals 15. 15 is correct because it matches what the question requires. Apply the same method to similar ISSB quantitative items.
Q8. Weighted average: 4 items avg 8, 6 items avg 18?
Answer: 14
Explanation: Total sum 32 plus 108 divided by 10 items equals 14. Apply the same method to similar ISSB quantitative items.
Q9. Average of 1, 4, 7, 10, 13, 16?
Answer: 8.5
Explanation: Sum 51 divided by 6 equals 8.5. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q10. Average of 11, 15, 19, 23, 27?
Answer: 19
Explanation: Sum 95 divided by 5 equals 19. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q11. Sum of first 12 natural numbers?
Answer: 78
Explanation: Formula n(n+1)/2 gives 12 times 13 divided by 2 equals 78. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q12. Median of 6, 10, 14, 18, 22?
Answer: 14
Explanation: Middle value in sorted list of five numbers is 14. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q13. Average of squares of 3, 5, 7?
Answer: 83/3
Explanation: Squares 9,25,49 sum 83 divided by 3 equals 83/3. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q14. Average of 6, 12, 18, 24?
Answer: 15
Explanation: Sum is 60 divided by 4 numbers gives average 15. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q15. Average of 5, 10, 15, 20, 25?
Answer: 15
Explanation: Sum 75 divided by 5 equals 15. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q16. Average of 10 numbers is 25. Sum?
Answer: 250
Explanation: Sum equals average times count so 25 times 10 is 250. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q17. Mean of 8, 14, 20, 26, 32?
Answer: 20
Explanation: Sum 100 divided by 5 equals 20. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q18. Median of 3, 7, 11, 15, 19?
Answer: 11
Explanation: Middle value in sorted list of five numbers is 11. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q19. Average of 2, 5, 8, 11, 14, 17?
Answer: 9
Explanation: Sum 57 divided by 6 equals 9.5, closest 9. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.
Q20. Weighted average: 3 items avg 10, 7 items avg 20?
Answer: 17
Explanation: Total sum 30 plus 140 divided by 10 items equals 17. Work each step carefully; ISSB math rewards accuracy under time pressure.