ISSB - PAF Officer Selection intelligence Analogies — Set 3

Analogies MCQs set 3 for ISSB - PAF Officer Selection intelligence — 20 solved questions.

ISSB - PAF Officer Selection intelligence Analogies — Set 3

  1. Question 1

    Q1. Painter : Brush :: Writer : ?

    • A) Book
    • B) Pen
    • C) Paper
    • D) Ink

    Answer: Pen

    Explanation: Painter uses brush as writer uses pen. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  2. Question 2

    Q2. Eye : See :: Ear : ?

    • A) Smell
    • B) Hear
    • C) Touch
    • D) Taste

    Answer: Hear

    Explanation: Eye is for seeing as ear is for hearing. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  3. Question 3

    Q3. Seed : Plant :: Egg : ?

    • A) Bird
    • B) Nest
    • C) Shell
    • D) Food

    Answer: Bird

    Explanation: Seed grows into plant as egg hatches into bird. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  4. Question 4

    Q4. Microscope : Small :: Telescope : ?

    • A) Near
    • B) Far
    • C) Bright
    • D) Dark

    Answer: Far

    Explanation: Microscope views small objects telescope views far objects. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  5. Question 5

    Q5. Key : Lock :: Password : ?

    • A) Door
    • B) Computer
    • C) Phone
    • D) Account

    Answer: Account

    Explanation: Key opens lock as password opens account. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  6. Question 6

    Q6. Surgeon : Scalpel :: Chef : ?

    • A) Kitchen
    • B) Knife
    • C) Stove
    • D) Recipe

    Answer: Knife

    Explanation: Surgeon uses scalpel as chef uses knife. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  7. Question 7

    Q7. Ocean : Water :: Desert : ?

    • A) Sand
    • B) Heat
    • C) Camel
    • D) Oasis

    Answer: Sand

    Explanation: Ocean is characterized by water as desert is by sand. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  8. Question 8

    Q8. Surgeon : Scalpel :: Writer : ?

    • A) Book
    • B) Pen
    • C) Paper
    • D) Desk

    Answer: Pen

    Explanation: Surgeon uses scalpel as writer uses pen. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  9. Question 9

    Q9. Microscope : Bacteria :: Telescope : ?

    • A) Stars
    • B) Cells
    • C) Germs
    • D) Blood

    Answer: Stars

    Explanation: Microscope views bacteria as telescope views stars. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  10. Question 10

    Q10. Architect : Blueprint :: Chef : ?

    • A) Kitchen
    • B) Recipe
    • C) Restaurant
    • D) Food

    Answer: Recipe

    Explanation: Architect uses blueprint as chef uses recipe. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  11. Question 11

    Q11. Caterpillar : Butterfly :: Tadpole : ?

    • A) Fish
    • B) Frog
    • C) Snake
    • D) Lizard

    Answer: Frog

    Explanation: Caterpillar becomes butterfly as tadpole becomes frog. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  12. Question 12

    Q12. Lawyer : Court :: Actor : ?

    • A) Script
    • B) Stage
    • C) Camera
    • D) Costume

    Answer: Stage

    Explanation: Lawyer works in court as actor performs on stage. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  13. Question 13

    Q13. Painter : Brush :: Barber : ?

    • A) Scissors
    • B) Razor
    • C) Comb
    • D) Chair

    Answer: Razor

    Explanation: Painter uses brush as barber uses razor. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  14. Question 14

    Q14. Pilot : Cockpit :: Driver : ?

    • A) Road
    • B) Car
    • C) Garage
    • D) Seat

    Answer: Car

    Explanation: Pilot operates in cockpit as driver operates in car. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  15. Question 15

    Q15. Anchor : Ship :: Foundation : ?

    • A) Building
    • B) Roof
    • C) Window
    • D) Door

    Answer: Building

    Explanation: Anchor holds ship as foundation supports building. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  16. Question 16

    Q16. Bee : Hive :: Lion : ?

    • A) Den
    • B) Forest
    • C) Cub
    • D) Roar

    Answer: Den

    Explanation: Bee lives in hive as lion lives in den. Identify the relationship between the pair, then apply the same logic to the choices.

  17. Question 17

    Q17. Forest : Trees :: Galaxy : ?

    • A) Stars
    • B) Planets
    • C) Light
    • D) Space

    Answer: Stars

    Explanation: Forest is filled with trees as galaxy is with stars. Spot the relationship or pattern quickly under ISSB time limits.

  18. Question 18

    Q18. Lock : Key :: Safe : ?

    • A) Vault
    • B) Combination
    • C) Door
    • D) Guard

    Answer: Combination

    Explanation: Lock opens with key as safe opens with combination. Spot the relationship or pattern quickly under ISSB time limits.

  19. Question 19

    Q19. Chef : Kitchen :: Doctor : ?

    • A) Hospital
    • B) Medicine
    • C) Patient
    • D) Stethoscope

    Answer: Hospital

    Explanation: Chef works in kitchen as doctor works in hospital. Spot the relationship or pattern quickly under ISSB time limits.

  20. Question 20

    Q20. Thermometer : Temperature :: Barometer : ?

    • A) Pressure
    • B) Humidity
    • C) Wind
    • D) Rain

    Answer: Pressure

    Explanation: Thermometer measures temperature as barometer measures pressure. Pressure is correct because it matches what the question requires. Spot the relationship or pattern quickly under ISSB time limits.