LUMS LCAT intelligence Series Completion — Set 3

Series Completion MCQs set 3 for LUMS LCAT intelligence — 20 solved questions.

LUMS LCAT intelligence Series Completion — Set 3

  1. Question 1

    Q1. Complete the series: 8, 27, 64, 125, ?

    • A) 216
    • B) 217
    • C) 218
    • D) 219

    Answer: 216

    Explanation: The series consists of cubes of natural numbers: 2³ = 8, 3³ = 27, 4³ = 64, 5³ = 125, 6³ = 216.

  2. Question 2

    Q2. Complete the series: 1, 4, 7, 10, ?

    • A) 13
    • B) 14
    • C) 15
    • D) 16

    Answer: 13

    Explanation: The pattern is obtained by adding 3 to the previous term. NET aptitude items reward fast recognition of the underlying pattern.

  3. Question 3

    Q3. Complete the series: 3, 6, 11, 18, ?

    • A) 27
    • B) 29
    • C) 25
    • D) 30

    Answer: 27

    Explanation: The pattern is obtained by adding 3, 5, 7, 9, ... to the previous term, so the next difference is 11, making the next term 3 + 3 = 6, 6 + 5 = 11, 11 + 7 = 18, 18 + 9 = 27.

  4. Question 4

    Q4. Complete the series: 3, 8, 15, 24, ?

    • A) 35
    • B) 37
    • C) 33
    • D) 30

    Answer: 35

    Explanation: The pattern is obtained by adding 5, 7, 9, 11, ... to the previous term, so 3 + 5 = 8, 8 + 7 = 15, 15 + 9 = 24, 24 + 11 = 35.

  5. Question 5

    Q5. Complete the series: 6, 11, 21, 36, 56, ?

    • A) 81
    • B) 83
    • C) 79
    • D) 77

    Answer: 81

    Explanation: The pattern is obtained by adding 5, 10, 15, 20, 25, ... to the previous term, so 6 + 5 = 11, 11 + 10 = 21, 21 + 15 = 36, 36 + 20 = 56, 56 + 25 = 81.

  6. Question 6

    Q6. Complete the series: 2, 7, 14, 23, ?

    • A) 34
    • B) 36
    • C) 32
    • D) 30

    Answer: 34

    Explanation: The pattern is obtained by adding 5, 7, 9, 11, ... to the previous term, so 2 + 5 = 7, 7 + 7 = 14, 14 + 9 = 23, 23 + 11 = 34.

  7. Question 7

    Q7. Complete the series: 3, 4, 6, 9, ?

    • A) 13
    • B) 14
    • C) 12
    • D) 11

    Answer: 13

    Explanation: The pattern is obtained by adding 1, 2, 3, 4, ... to the previous term, so 3 + 1 = 4, 4 + 2 = 6, 6 + 3 = 9, 9 + 4 = 13.

  8. Question 8

    Q8. Complete the series: 1, 3, 7, 15, ?

    • A) 31
    • B) 33
    • C) 29
    • D) 27

    Answer: 31

    Explanation: The series is formed by subtracting 1 from the next power of 2: 2^1 - 1 = 1, 2² - 1 = 3, 2³ - 1 = 7, 2⁴ - 1 = 15, 2^5 - 1 = 31.

  9. Question 9

    Q9. Complete the series: 2, 9, 28, 65, ?

    • A) 126
    • B) 128
    • C) 124
    • D) 122

    Answer: 126

    Explanation: The series is formed by the formula n³ + 1: 1³ + 1 = 2, 2³ + 1 = 9, 3³ + 1 = 28, 4³ + 1 = 65, 5³ + 1 = 126.

  10. Question 10

    Q10. Complete the series: 11, 13, 17, 19, ?

    • A) 23
    • B) 25
    • C) 21
    • D) 20

    Answer: 23

    Explanation: The series consists of prime numbers in ascending order, skipping some primes: 11, 13, 17, 19, 23.

  11. Question 11

    Q11. 9, 16, 25, 36, 49, ?

    • A) 64
    • B) 63
    • C) 62
    • D) 61

    Answer: 64

    Explanation: The sequence consists of squares of consecutive integers starting from 3. NET aptitude items reward fast recognition of the underlying pattern.

  12. Question 12

    Q12. Complete the series: 4, 7, 10, 13, ?

    • A) 16
    • B) 17
    • C) 15
    • D) 18

    Answer: 16

    Explanation: The pattern is obtained by adding 3 to the previous term, so the next term is 13 + 3 = 16.

  13. Question 13

    Q13. Complete the series: 2, 10, 30, 68, ?

    • A) 130
    • B) 128
    • C) 126
    • D) 132

    Answer: 130

    Explanation: The pattern can be derived from the formula n³ + 1, where n = 1, 2, 3, 4, ... , so the next term is 5³ + 1 = 126 + 4 = 130.

  14. Question 14

    Q14. Complete the series: 7, 14, 21, 28, ?

    • A) 35
    • B) 36
    • C) 34
    • D) 37

    Answer: 35

    Explanation: The pattern is obtained by adding 7 to the previous term, so the next term is 28 + 7 = 35.

  15. Question 15

    Q15. Complete the series: 3, 5, 9, 17, ?

    • A) 33
    • B) 31
    • C) 29
    • D) 25

    Answer: 33

    Explanation: The pattern is formed by adding 2, 4, 8, 16, ... to the previous term, so the next difference should be 16, making the next term 17 + 16 = 33.

  16. Question 16

    Q16. Complete the series: 4, 6, 10, 18, 34, ?

    • A) 66
    • B) 65
    • C) 64
    • D) 63

    Answer: 66

    Explanation: The pattern is formed by adding 2, 4, 8, 16, 32, ... to the previous term, so the next difference should be 32, making the next term 34 + 32 = 66.

  17. Question 17

    Q17. Complete the series: 5, 11, 23, 47, ?

    • A) 95
    • B) 93
    • C) 91
    • D) 97

    Answer: 95

    Explanation: The pattern is formed by doubling the previous term and adding/subtracting 1, or simply 2^(n+1) + (-1)^(n+1) + 2, but more simply: 3 * 2^n - 1, where adjustments are made for initial terms.

  18. Question 18

    Q18. Complete the series: 1, 4, 10, 22, ?

    • A) 46
    • B) 42
    • C) 48
    • D) 50

    Answer: 46

    Explanation: The pattern is obtained by doubling the previous term and adding/subtracting a certain number, or more directly: 2^n + 2^(n-1) - 2, but a simpler formula is: 3 * 2^(n-1) - 2.

  19. Question 19

    Q19. Complete the series: 2, 4, 16, 256, ?

    • A) 65536
    • B) 65000
    • C) 66000
    • D) 64000

    Answer: 65536

    Explanation: The series is obtained by squaring the previous term, 2, 2², (2²)², ((2²)²)².

  20. Question 20

    Q20. Complete the series: 5, 25, 125, 625, ?

    • A) 3125
    • B) 3000
    • C) 3200
    • D) 3500

    Answer: 3125

    Explanation: The series is obtained by multiplying the previous term by 5, a geometric progression.